Diz Protezi
Farklı nedenler ile bozulan diz eklemi ameliyat ile kobalt krom alaşımından üretilen yapay eklem ile değiştirilmesi diz protezi işlemidir.
Diz protezi eklem yüzeylerinin değiştirilmesi için kullanılan kobalt krom (CoCr) alaşımından yapılan araya plastik parça ilave edilen materyaldir. Eklemin üst eklem yüzeyini ve alt eklem yüzeyini ve bazen de diz kapağının eklem yüzeyini değiştirir.
Operatör Doktor Ali koç, diz protezi Bakırköy incirli’ deki muayenehanesinde hizmet vermektedir.
Diz Protezi Nedir
İnsan dizi, insan vücuttaki en büyük ekleme verilen addır. Günlük alışıla gelmiş hareketleri yapılabilmesi için bir diz fonksiyonuna ihtiyaç duyulur. Femur yani Uyluk kemiğinin alt ucu, Tibia yani incik kemiğinin üst ucu ve Patella yani diz kapağı diz eklemini tamamlarlar. Femur ve Tibia’ ya tutunan büyük bağlar dizin sağlam olmasını ve dengesini, uzun uyluk kasları ise kuvvetini sağlamaktadır. Bu üç kemiğin birbiri ile temasta olduğu eklem yüzeyleri kıkırdak ile kaplıdır; yastıkçık görevi olan bu kıkırdak sayesinde kemikler bir birleri üzerinde kolay hareket eder. Peki diz eklemi nedir? Kobalt krom alaşımından ve arasına da plastik parça ilavesi yapılan eklem yüzeylerinin değiştirilmesi materyale diz protezi adı verilir. Eklemin üst eklem yüzeyini ve alt eklem yüzeyini ve bazen de diz kapağının eklem yüzeyini değiştirir.
Diz Protezi Çeşitleri
Diz protezi çeşitleri; bağ koruyan ve bağ kesen olmak üzere iki çeşidi vardır. Bağ koruyan daha az kemik kaybı yaptığı için birinci tercihtir. Ayrıca diz protezleri çeşitli markalarda satılır ve uygulama ekipleri vardır. SGK uygun gördüklerini onaylayıp ödemektedir.
Diz Protezi Enfeksiyonu
Diz protezi enfeksiyonu ameliyatta aletlerden, ciltten, havadan gelen mikroplarla oluşur. Ameliyattan haftalar sonraki diz protezi enfeksiyonu (iltihabı) hastanın cildinden kana geçen mikroplarla olur. Hem ameliyatta hem ameliyat sonrası ve hem de sonraki senelerde iltihap enfeksiyon olasılığı önleyici antibiyotik uygulaması ile %2′ nin altına inmiştir.
Diz Protezi Ameliyatı
Diz eklemi kireçlenme nedeni ile artık yürümeye olanak vermiyorsa diz protezi ameliyatı yapılır. Diz kapağı veya diğer diz eklemi yüzeyleri proteze uygun bir şekilde kesilip protez yüzeyler yerleştirilir. Hareket artık protez yüzeylerde yapılır.
Diz protezi ameliyatı yüksek teknik gerektiren bir ameliyattır. Ameliyat öncesi anestezi yapılır. Bu anestezi çeşidi hastanın belinden aşağısını uyuşturma şeklindedir. Bu anestezilere Spinal veya Epidural anestezi denir.
Diz Protezi Ameliyatı nasıl yapılır
Diz Protezi Ameliyatı’ nda dizin ön tarafından 15 cm kesi yapılarak girilir. Kapsül dokusu açılarak kemikler ortaya çıkarılır. Kemiklerin uç kısımlarında kıkırdak dokuları mevcuttur. Kıkırdak dokular hastalarda hasarlıdır. Hasarlı olan dokuyu buradan çıkararak diz protezi dediğimiz krom metalindan yapılmış malzemeyi yerleştiririz. 8-9 mm kalınlıkta olan bu malzeme kadar kemiğin uç kısmı soyulur. kemik çimentosu ile de bu diz protezi kemiğe tutturulur. Bu ameliyat ile uyluk kemiğinin alt ucu ile kaval kemiğinin üst ucu aynı şekilde metal malzemeler ile kaplanır. Bu iki malzeme diz hareketleri ile birbirlerine sürtünmesin diye araya polietilen madde konulur.
Diz protez ameliyatı kaç saat sürer
Diz protez ameliyatı kaç saat sürer? Diz Protezi Ameliyatı doktordan doktora farklılık gösterir. 45 dakika ile 1.5 saat zaman dilimi arasında bitmelidir. Eğer bu sürede bitme gerçekleşemiyorsa çok komplike bir diz ameliyat protezi ameliyat gerçekleşmektedir diyebiliriz.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası
Diz protez ameliyatı sonrası hastanın kemikleri dokunulmamış bir şekilde yerinde durur. Diz hareketi sırasında krom metaller birbirlerine sürtünmeyerek sağlıklı bir şekilde sessiz ve ağrısız diz hareketi elde etmek gerçekleşir.
Diz protezi ameliyatından sonra hastanın hastanede yatması 3-4 gündür. Hastanın tedavisine evinde devam edilebilir.
Güneşlenmek, D vitamini almak, spor yapmak hem kemik erimesini, hem diz protezinin gevşemesini, hem de diz protezin iltihaplanmasını oluşumunu engeller.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler
Diz protezi ameliyatı sonrası yapılması gerekenlerden hijyene dikkat etmek ve çok yürümek gerekir. Sağlıklı beslenmek, güneşlenmek, güneşlenme olanağı yoksa D vitamini almak gerekir. Hijyene dikkat etmekten kastımız sık sık banyo yaparak vücut cildindeki mikropların çoğalmasını engellemektedir. Ayrıca iltihabi cilt hastalığı, boğaz, akciğer, idrar yolları iltihabi hastalıkları acilen tedavi edilmelidir. Böylelikle mikropların kan yolu ile proteze ulaşıp yerleşmesi yani enfeksiyon oluşturması engellenir.
Diz Protezi Ameliyatı Fiyatı
Diz protezi ameliyatı fiyatı; diz protezi 4000 TL (2016 yılı) civarındadır. SGK bunu öder. 1800 TL (2016 yılı) de hastaneye öder. Özel hastaneler kalitesine göre değişen ek ödeme alır.
Operatör Doktor Ali Koç Kalça ve diz eklemleri üzerine yoğunlukla çalışıyor….
- Kalça çıkığı tedavileri ameliyatları ileri yaşta kalça çıkığı ameliyatları
- Kalça çıkığında protez ameliyatı
- Diz ve diğer eklemlerin kireçlenmesinin ameliyatsız tedavileri
- Kemik ve eklem hastalıklarında beslenme
- Kaynamamış ve kötü kaynamış kırıklarda ameliyat ile tedavi
- Kalça ve diz kemik erimelerinde tedavi
- Diz atroskopisi: meniskus, kireçlenme ve çapraz bağ yırtıkları tedavisi
- Eklem kireçlenmesinde PRP ve eklem sıvısı ile tedavi
- Eklem kireçlenmesinde ve kemik erimesinde beslenme
- Osteoporoz da beslenme ve ilaçlarla tedavi
- Sporun kemik sağlığı üzerinde faydaları ve gelişen bilimsel spor
Bize Ulaşın
Bebeklerde, yaşlılarda kalça çıkığı tedavileri ameliyatları | Diz ve diğer eklemlerin kireçlenmesi | Kemik ve eklem hastalıkları | Kaynamamış ve kötü kaynamış kırıklar | Kalça ve diz kemik erimeleri | Meniskus, kireçlenme ve çapraz bağ yırtıkları | PRP ve eklem sıvısı | Eklem kireçlenmesinde ve kemik erimesi | Osteoporoz | Sporun kemik sağlığı üzerinde faydaları
Op. Dr. Ali Koç Muayenehane
İncirli Cd. Aydın Yuva Sk.
Park Residence No: 4/B Daire : 2
PK 34145 Bakırköy, İstanbul Türkiye
+90532 211 92 82
info@doktoralikoc.com
Çalışma Saatleri
Hafta İçi : 11:00 - 15:00
Cumartesi : 11:00 - 13:00
Pazar : Kapalı