Total kalça protezi
Total kalça protezi, işlevini kaybeden, önemli derecede hasar gören kalça ekleminin yeni bir yapay eklemle değiştirilmesi işlemine denir. Bozulmuş kalça eklemi başlıca kireçlenmiş kalça eklemleridir. Yani, kalça protezi kireçlenmede yapılır. Kireçlenmiş kalça ekleminin bir yuvası bir de yuvaya giren başı vardır. Baş boyundan kesilip çıkarılır. Yuva küresel olarak oyulur. 45 – 55 – 60 mm çapında yuvaya uyan cup yani tas biçimindeki protez yuva açılan oyuğa çakılıp vidalanır. Başı kesilen femurun yani uyluk kemiğinin iliği oyulur. Buraya uyluk parçası çakılır. Buraya uygun baş konur. Bu baş da yuvaya yerleştirilerek yeni eklem oluşturulur.
Total kalça protezi nedir
Total kalça protezi, kalça eklemi ileri derecede harap olmuş hastalarda, hasarlı eklemin yapay bir eklemle değiştirilme işlemidir. Kalça protezi titanyum veya kobalt krom imal edilen ana parçalar ile bunların eklemleştiği yerde metal, seramik yada plastik parçalardan oluşur. Bugünlerde en çok sementsiz (çimentosuz) yapay kemik tozu kaplı kobalt krom dan yapılmış yuvası plastik (yoğun ağırlıklı polietilen) ile kaplı başı metal olan protez çeşitleri kullanılmaktadır.
Total kalça protezi kimler için uygundur
Kalçada kırık, kalça eklemi artriti, damar tıkanması sonucu başın bozulması ile kalça çıkığı sonucu kireçlenme oluşmuşsa total kalça protezi uygundur. Kalça ekleminde kireçlenmesi sonucu yürüdükçe ağrı, kalça hareketlerinde kısıtlılık, yürürken topallama oluşur. Total kalça protezi ile ağrı kaybolur. Kalça hareketleri açılır.
Total kalça protezi günlük yaşam aktivitelerini engelleyen hareket kısıtlılığı, şiddetli ağrı ve kısalık durumlarında total kalça protezi en iyi tedavidir diyebiliriz.
Total kalça protezi ameliyatı
Total kalça protezi genel anestezi kullanılarak veya epidural dediğimiz belden uyuşturma ile yapılır.
Ameliyat sonrası ağrıyı engellemek için de damar yolundan takılan ağrı pompaları ya da epidural kullanılır. Ameliyat sırasında ve sonrasında kaybettiğiniz kan için damar yoluyla kan verilebilir. Uyandıktan sonra solunum egzersizleri başlanır. Ameliyattan sonraki gün sabahı ayağa kaldırarak yürütürüz. Yürüteç ya da koltuk değneği kullanılır. Hasta kısa mesafeleri yürüyebilir. Alçak yerlere oturmanız veya çömelmeniz yasaktır. Hastanede ve evde alafranga tuvalet kullanılır. Operatör Doktor Ali Koç’ un uyguladığı yöntemde çimentosuz protez kullanılır ve hemen basarak yürümek mümkündür. Mini invaziv yöntem ve aletler kullanıldığında kan vermeye gerek kalmaz. Yara kısa (11-12 cm) yani mini insizyon uygulanır, estetik gizli dikiş ile kısa bir çizgi dışında iz kalmaz. Dikiş almak gerekmez. İki pansumandan başka pansuman gerekmez. 10 gün sonra banyo yapılabilir. Hastanede kalış süresi 2 gün yeterlidir. Hasta hastaneden taburcu olduktan sonra, size önerilen egzersizleri evde yapmanız çok önemlidir. Bacaklarınızda kan pıhtısının oluşmasını ve buna bağlı damar tıkanıklığını engellemek için kan sulandırıcı ilaçları hastaneden çıktıktan sonra da bir ay süresince kullanmanız gereklidir.
Total kalça protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci
Total kalça protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci, hastaların çok büyük bir kısmında kalça ağrıları tamamen geçer, yürüme, merdiven inip çıkma gibi günlük yaşam aktivitelerinde belirgin iyileşme sağlanır. Kalça çıkığı olmadığı halde kireçlenme yüzünden oluşmuş 2-3 cm kısalık giderilebilir. Kalça çıkığı varsa mevcut 8-10 cm kısalık 3-4 cm kadar indirilebilir. Protez sonrası koşma sıçrama gibi aktiviteleri ve ağır işleri yapmanız mümkün olabilir. Çok yürümek kemiklerin kuvvetlenmesini sağlar protezin genişlemesini önler. Bu nedenle çok yürümeyi öneriyoruz. Total kalça protezi ameliyatı sonrası yaşam ömür boyu yer sofrasına ve alaturka tuvaletlere oturmamanız gerekmektedir. Bu gibi aşırı hareketler kalça ekleminin yerinden çıkmasına ve tekrarlayan ameliyatlara sebep olabilir. Namaz kılıyorsanız bunu sandalyede oturarak yapmanız gereklidir. Ameliyattan 6-8 hafta sonra araba kullanabilirsiniz ancak sürücü koltuğunun yüksek olması ve kalça ekleminin aşırı bükülmemesi gerekir. Bu konuda Doktor Ali Koç size bilgi verecektir. Ameliyat sonrası çok yürüyüş ve egzersizler hem damarlar hem kemik hem de moral açısından yararlıdır.
Yeni tasarımlı büyük baş yapısına sahip kalça protezleri ile kalça çıkığı sorunları azalmıştır.
Total kalça protezi komplikasyonları
Kalça protezi ameliyatına özgü en bilinen komplikasyonlar arasında kalça çıkığı ve implantın gevşemesidir.
Ameliyatı takip eden bir ay içinde bacak damarlarında kan pıhtıları oluşması Total Kalça Protezi Ameliyatı’ nın olası en tehlikeli komplikasyonudur. Hatta bu pıhtılar akciğere, kalbe ve beyine giderek tıkama yapabilir. Ölüme varan kötü sonuçlar doğurabilir. Operatör doktor Ali Koç bu yüzden kuvvetli önleyici tedavi olarak erken ve kuvvetli hareket uygulamakta, ayrıca bir ay süre ile kan sulandırıcı tedavi vermektedir.
Total kalça protezi enfeksiyonu ameliyatı takiben görülebilecek bir risktir. Bu iltihap ameliyatta hastanın kendi cildinden, aletlerden, havadan gelen mikroplarla olur. Doktor Ali Koç iltihabı engellemek için ameliyat öncesi yüksek doz önleyici antibiyotik uygulamaktadır. Bu önlem ile iltihap olasılığı %2′ nin altına inmektedir. Bu %2′ nin içine ömür boyu olabilecek tüm iltihap olasılığı dahildir. Ameliyattan sonra üç ay geçmiş ise artık iltihap olasılığı hastanın cildindeki, idrar yollarındaki, dişindeki veya vücudun başka yerindeki iltihaplardan kana karışan mikroplarla olur. Bu nedenle hastaların hijyene dikkat etmesi gerekir. En ufak iltihabi durumlarda konunun uzmanına başvurarak hemen tedavi ettirilmelidir.
Protez ekleminin hareketi ile oluşan protezden dökülen parçacıklar etrafta reaksiyon oluşturabilir. Bu reaksiyon protez ve kemik arasına girerek erken gevşemeye veya iltihaba sebep olabilir. Bu nedenle parçacık dökmeyen sürtünmesiz seramik protezler tercih edilmelidir. Bu parçacıklara ve proteze vücutta aşırı reaksiyon varsa erkenden protez ile kemik arasında erime olur. Buna 15-25 seneden önce rastlanırsa buna erken gevşeme diyoruz. Erken gevşeme olasılığı %2 civarındadır.
Özetleyecek olursak büyük pıhtı problemleri olasılığı %1, iltihap olasılığı %2, erken gevşeme olasılığı %2 olmak üzere toplam kalça protezi riskimiz Doktor Ali Koç’ un yaptığı ameliyatlarda %5′ in altına inmektedir.
Total kalça protezi ve Total kalça protezi ameliyatı hakkında sorularınız ve muayene için Operatör Doktor Ali Koç iletişim sağlayabilirsiniz.
Total kalça protezi komplikasyonları tedavi
Ortopediyi ilgilendiren komplikasyonlar olarak erken gevşemede tek ameliyat ile protez değiştirilerek tedavi yapmaktayız. İltihap komplikasyonunda ise ikili ameliyatın birincisinde protez çıkarılır ikinci ameliyatta yeni protez konur.
Operatör Doktor Ali Koç Kalça ve diz eklemleri üzerine yoğunlukla çalışıyor….
- Kalça çıkığı tedavileri ameliyatları ileri yaşta kalça çıkığı ameliyatları
- Kalça çıkığında protez ameliyatı
- Diz ve diğer eklemlerin kireçlenmesinin ameliyatsız tedavileri
- Kemik ve eklem hastalıklarında beslenme
- Kaynamamış ve kötü kaynamış kırıklarda ameliyat ile tedavi
- Kalça ve diz kemik erimelerinde tedavi
- Diz atroskopisi: meniskus, kireçlenme ve çapraz bağ yırtıkları tedavisi
- Eklem kireçlenmesinde PRP ve eklem sıvısı ile tedavi
- Eklem kireçlenmesinde ve kemik erimesinde beslenme
- Osteoporoz da beslenme ve ilaçlarla tedavi
- Sporun kemik sağlığı üzerinde faydaları ve gelişen bilimsel spor
Bize Ulaşın
Bebeklerde, yaşlılarda kalça çıkığı tedavileri ameliyatları | Diz ve diğer eklemlerin kireçlenmesi | Kemik ve eklem hastalıkları | Kaynamamış ve kötü kaynamış kırıklar | Kalça ve diz kemik erimeleri | Meniskus, kireçlenme ve çapraz bağ yırtıkları | PRP ve eklem sıvısı | Eklem kireçlenmesinde ve kemik erimesi | Osteoporoz | Sporun kemik sağlığı üzerinde faydaları
Op. Dr. Ali Koç Muayenehane
İncirli Cd. Aydın Yuva Sk.
Park Residence No: 4/B Daire : 2
PK 34145 Bakırköy, İstanbul Türkiye
+90532 211 92 82
info@doktoralikoc.com
Çalışma Saatleri
Hafta İçi : 11:00 - 15:00
Cumartesi : 11:00 - 13:00
Pazar : Kapalı